Izolyatsiya davrida qanday qilib to‘g‘ri ovqatlanish foydali?
Olam
−
18 aprel 2020
4959Karantin vaqtida o‘z-o‘zini izolyatsiya qilish salomatlik uchun foydali ekanligini diyetologlar ham tasdiqladi. Muhimi iste’mol qilinadigan mahsulotlarga e’tibor qaratilsa bas. Kunlik ratsionga sabzavot va mevalarni qo‘shish, shuningdek, asta-sekin non mahsulotlari va shirinliklardan voz kechish kechish zarur. Mutaxassislarning fikriga ko‘ra, bu oshqozonga tushadigan yukni kamaytiradi.
“Oshqozonni haddan tashqari yuk tushirish immun tizimini shikastlaydi. Taomlanishda asta-sekin sabzavot va mevalarga o‘ting va asta-sekin sabzavotlarga o‘ting. Bundan tashqari, bahor faslida organizm ko‘proq vitaminlar talab qiladi, shuning uchun siz nafaqat yangi, balki muzlatilgan sabzavotlarni, shuningdek, meva va rezavorlarni ham tanovul qilishingiz mumkin. Shuningdek, ko‘katlar va turplar juda foydali, ular sizning diyetangizga faol ravishda kiritilishi kerak. Non mahsulotlari, ayniqsa, shirinliklarni qisqartirish zarur”, dedi shifokor-diyetolog, shifokor-terapevt Yekaterina Belova.
Uning so‘zlariga ko‘ra, shirinliklar quritilgan mevalar yoki mevali pishiriqlar bilan almashtirilishi kerak. Meva va sabzavotlarning foydalari va ularni “karantinli diyeta”ga kiritish zarurligi haqida diyetolog, tibbiyot fanlari nomzodi Yelena Chediya ham aytib o‘tgan.
“Ovqatlanish juda muhim. Nonushta paytida olma va nok iste’mol qilish tavsiya etiladi. So‘ngra nonushta va tushlik o‘rtasida kichik tanovul qilib oling. Unda ham olma va salat bo‘lishi shart”, dedi mutaxassis.
Chediya, shuningdek, “tez-tez biroq kam miqdorda ovqatlanish” qoidasini eslatdi. Shunday qilib, kundalik ratsionda nonushta, tushlik va kechki ovqat bo‘lishi kerak, ular orasida kichik tanovul qilish, kechasi bir stakan sut yoki kefir ichish kerak. Mutaxassis kechki ovqat yotishdan kamida 4 soat oldin bo‘lishi zarurligini takidladi.
LiveBarchasi