JSST ro‘zadorlar uchun sog‘lom ovqatlanish bo‘yicha tavsiyalar berdi

Salomatlik

image

Jahon sog‘liqni saqlash tashkiloti tomonidan Ramazon oyida ro‘zadorlar uchun sog‘lom ovqatlanish bo‘yicha tavsiyalar ishlab chiqildi. Ushbu ma’lumotlar tashkilot saytida e’lon qilindi.

Qayd etilishicha, ramazonda ushbu tavsiyalarga amal qilinsa, ortiqcha vazndan xalos bo‘lish, qon bosimi va organizmdagi xolesterin miqdorini pasaytirishga erishish mumkin.
Xususan:

  • kunduzi havo harorati yuqori bo‘lgan paytda salqin va soya joylarda qolish hamda quyoshda uzoq yurmaslik tavsiya etiladi;
  • iftorlik va saharlik oralig‘ida ko‘p miqdorda suv ichish maqsadga muvofiq, chunki kunduzi havo harorati yuqori bo‘lishi ko‘p ter ajralishiga sabab bo‘ladi.

Shu bois, kun davomida yo‘qotilgan suyuqlik o‘rnini qoplash ehtiyoji yuzaga keladi. Buning uchun esa kamida 10 stakan suv ichish tavsiya etiladi.

Sersuv mahsulotlar tanovul qilish orqali ham bu me’yorni qisman qoplash mumkin. Masalan, saharlik paytida yoki iftorlikdan keyin dessert sifatida ho‘l mevalardan yeyish foydali.

Bodring va pomidor salati ham sersuv mahsulotlardan tayyorlangani uchun foydali hisoblanadi.

Sho‘rva yoki sabzavotli salatlar singari suvga boy taomlarni ham iste’mol qilish mumkin.

Tarkibida kofein mavjud bo‘lgan kofe, choy, kola kabi ichimliklardan voz kechib turgan ma’qul. Chunki bu modda inson organizmida suv miqdori kamayishi (degidratsiya)ga olib keladi.

“Shuningdek, gazlangan shakarli ichimliklar kaloriyaga boy bo‘lishini esdan chiqarmaslik zarur. Kun davomida juda ko‘p harakat qilish organizmning ko‘p miqdorda suv yo‘qotishiga olib keladi. Qisqa muddatli sayr yoki chigalyozdi mashqlar sizni tonusda ushlab turishi mumkin. Ammo kun bo‘yi harakatsiz o‘tirish ham tavsiya qilinmaydi”, deyiladi JSST bayonotida.


Maqola muallifi

Teglar

JSST Ramazon sog'lom ovqatlanish

Baholaganlar

0

Reyting

3

Maqolaga baho bering

Doʻstlaringiz bilan ulashing