Insult xavfini oshiruvchi mahsulotlar nomi ma’lum qilindi

Salomatlik

image

Vitaminlar va antioksidantlarga boy ovqatlar – meva, sabzavot, yong‘oq va don – yurak xastaligi va qon tomir xavfini kamaytiradi. Amerikalik olimlarning xulosalari “Journal of the American College of Cardiology” ilmiy jurnalida nashr etildi.

Tajriba ishtirokchilari 166 ming ayol va 44 ming erkak bo‘lib, ularning yoshi 24 yoshdan 30 yoshgacha bo‘lgan. Bekon, kolbasa, shirinliklarni suiiste’mol qilganlarning insulga chalinish ehtimoli 28 foizga, infarktga chalinishlari esa 46 foizga ko‘paygan. Shuningdek, “taqiqlangan” mahsulotlar ro‘yxatiga – submahsulotlar, qayta ishlangan go‘sht, tozalangan don, shirin va parhez ichimliklar, tez tayyorlanadigan sho‘rvalar kiradi.

Mutaxassislar yashil sabzavotlar, sariq sabzavotlar, mevalar, donli mahsulotlarni iste’mol qilishni, choy va kofe ichishni maslahat berishadi.

Hatto gipertoniya, semirish, diabet, vitaminlar, dori-darmonlarni qabul qilish, gipertenziv va lipidni kamaytiradigan dorilar kabi omillar ham xulosalarga ta’sir qilmadi.

Bundan tashqari, Buyuk Britaniya va AQSH olimlari depressiya buzilishining alomatlari bo‘lgan odamlar insult bilan oddiy odamlarga qaraganda sezilarli darajada ko‘proq azob chekishlarini aniqlagan edi.


Maqola muallifi

Teglar

insul't infarkt

Baholaganlar

339

Reyting

3

Maqolaga baho bering

Doʻstlaringiz bilan ulashing