Tarvuz yoki qovun, qay biri foydaliroq?

Salomatlik

image

Diyetolog Olga Korableva qovun va tarvuz o‘rtasida qanday farqlar borligini, ulardan qaysi birida sog‘lik uchun kerakli vitaminlar ko‘proq ekanini ma’lum qildi. 

“Yuz gramm qovunda 35 kilokaloriya bor, tarvuzning yuz grammida esa kaloriya miqdori atigi 25 ni tashkil qiladi. Qovun to‘yimliroq: uning tarkibida kletchatka ko‘proq bo‘ladi, u ichakning barqaror ishlashi uchun muhim ahamiyatga ega. Shuningdek, kletchatka organizmni tozalaydi va xolesterinni stabillashtiradi. Yuz gramm qovunda 0,9 gramm, tarvuzda esa taxminan 0,4 gramm kletchatka bo‘ladi”, degan Korableva. 

Mutaxassisning fikriga ko‘ra, qovun tarkibida tarvuzga qaraganda ko‘proq C vitamini mavjud. Yuz gramm qovun tarkibida taxminan 36 milligramm C vitamini, tarvuzda esa taxminan 8 milligramm bor. Demak, kattalar uchun 70-100 milligram bo‘lgan askorbin kislotaga bo‘lgan kunlik ehtiyojni qoplash uchun atigi 200 gramm qovun iste’mol qilish kerak. 

C vitamini nafaqat immunitet uchun muhim, balki u bez yemirilishiga yordam beradi va teriga foydali ta’sir ko‘rsatadi. 

“Tarvuzda unga qizil rang beruvchi likopin mavjud. Ushbu antioksidant ateroskleroz va yurak xastaligi xavfini kamaytiradi. Likopin depressiya, xavotir va hatto bo‘g‘imlardagi og‘riqni kamaytirishiga oid tadqiqotlar mavjud”, degan shifokor. 

Mutaxassis so‘zi oxirida tarvuz yoki qovundan qaysi biri foydali ekanini aniq aytish mumkin emasligini ta’kidlagan.


Maqola muallifi

Teglar

Baholaganlar

727

Reyting

3

Maqolaga baho bering

Doʻstlaringiz bilan ulashing