Xurmoni ko‘p iste’mol qilish nega xavfli?
Salomatlik
−
05 mart 2021
11850Gastroenterolog Nikita Xarlov xurmo mevasini ko‘p iste’mol qilish xavfi haqida gapirdi.
Uning so‘zlariga ko‘ra, ushbu mevaning ortiqcha iste’mol qilinishi fitobezoar — yot jism shakllanishiga olib kelishi mumkin. U esa o‘tkir ichak tutilishini keltirib chiqaradi.
Bunday xavf ovqatlanish ratsionida ushbu mevaning ko‘p miqdorda bo‘lishi orqali paydo bo‘ladi.
Bu hazm bo‘lmaydigan tolaning ta’siri bilan bog‘liq bo‘lib, u organizm tomonidan so‘rilmaydi, balki ichak orqali o‘tadi.
Xarlovning ta’kidlashicha, keksa odamlar yoki ta’sirlangan ichak sindromi bilan og‘rigan bemorlar ko‘pincha bunday kasalliklarga duch keladi — har qanday o‘simlik mahsulotlari bezoarlarning manbaiga aylanadi.
LiveBarchasi