Xurmoni ko‘p iste’mol qilish nega xavfli?

Salomatlik

image
0:00
0:00
download

Gastroenterolog Nikita Xarlov xurmo mevasini ko‘p iste’mol qilish xavfi haqida gapirdi.

Uning so‘zlariga ko‘ra, ushbu mevaning ortiqcha iste’mol qilinishi fitobezoar — yot jism shakllanishiga olib kelishi mumkin. U esa o‘tkir ichak tutilishini keltirib chiqaradi.

Bunday xavf ovqatlanish ratsionida ushbu mevaning ko‘p miqdorda bo‘lishi orqali paydo bo‘ladi.

Bu hazm bo‘lmaydigan tolaning ta’siri bilan bog‘liq bo‘lib, u organizm tomonidan so‘rilmaydi, balki ichak orqali o‘tadi.

Xarlovning ta’kidlashicha, keksa odamlar yoki ta’sirlangan ichak sindromi bilan og‘rigan bemorlar ko‘pincha bunday kasalliklarga duch keladi — har qanday o‘simlik mahsulotlari bezoarlarning manbaiga aylanadi.


Maqola muallifi

Teglar

Baholaganlar

463

Reyting

3

Maqolaga baho bering

Doʻstlaringiz bilan ulashing